Orvosi közlemény COVID-19 2020.03.15

TISZTELT SZIGETCSÉPI LAKOSOK! 🏥🚑❤

Járvány márpedig van, és sajnos sokan meg fogják kapni a betegséget. Mégis, mit tehetünk az új típusú koronavírus-fertőzés (COVID-19) okozta károk csökkentéséért?
Tartsuk be a követendő szabályokat (riogatásnak tűnhet, de nem az) ! Munkába, boltba, ügyet intézni, tömegközlekedéssel csak akkor menjenek, ha teljesen egészségesek! Ne menjenek moziba, színházba, hangversenyre, sporteseményre, piacra, vendéglőbe!
Mossanak gyakran kezet meleg szappanos vízzel, szellőztessenek, fertőtlenítsék az ajtók kilincseit! Hazaérkezést követően azonnal mossanak kezet szappannal legalább 1 percig, majd meleg vízzel alaposan öblítsék le! Kézmosást követően tanácsos az arcukat is megmosni.
Nyilvános helyeken csak papírtörölközőt használjanak, kéztörlés után azzal fogják meg a mosdó ajtajának kilincsét!
A legenyhébb légúti fertőzéses tünet (torokfájás, nátha, köhögés), egyéb akut betegség (hasmenés, hányinger) hőemelkedés, láz esetén maradjanak otthon és TELEFONON kérjenek segítséget a háziorvostól. Ne menjenek a rendelőbe, csak abban az esetben, ha ezt a háziorvos kéri!
Láz (38 C fölött), hirtelen kezdődő erős köhögés, légzési nehezítettség esetén hívjuk telefonon a háziorvost, vagy az orvosi ügyeletet! Semmiképp ne menjenek személyesen, az orvos kikérdezést követően dönt majd a teendőkről!

Szigetcsép orvosi rendelő: 06 24 418 537
dr. Varga Ágnes Julianna: 06 30 9621 335
A rendszeresen használt gyógyszerek receptre történő felírását a fenti telefonon, emailben (receptcsep@gmail.com ), illetve a rendelő ajtón levő, fekete postaládába dobott üzenettel, írásban is lehet kérni!

A recepteket internetes kapcsolattal átküldjük a patikába, ahol személyi igazolványával kiválthatja a saját és hozzátartozója gyógyszereit!
A lejáró gépjárművezetői jogosítványok, gyógyszer javaslatok érvényben maradnak a járványügyi vészhelyzet alatt, emiatt senkit nem büntetnek! A tervezett, nem sürgős beavatkozások (szürkehályog műtét, epekő eltávolítás, infúziós kezelések, rheumatológiai kezelések) elhalasztása mindenképpen szükséges, csak SŰRGŐS esetekben terheljük a kórházakat! Ne kérjenek kivizsgálásokat, szakrendelésre beutalókat
hónapok-évek óta fennálló panaszok miatt!

Mindenki maradjon otthon! Idős emberek egyáltalán ne hagyják el otthonukat, a munkaképes korúak csak a munkába, halaszthatatlan ügyintézés miatt, melyet követően ők is tartózkodjanak otthon gyermekeikkel. Halasszák el a családi rendezvényeket (születésnap, névnap, lakodalom, házassági
évforduló, keresztelő…), ne menjenek senkihez sem beteglátogatóba, ne látogassák meg az újszülötteket és a fiatalok se szervezzenek és tartsanak most semmilyen baráti összejövetelt, bulit!
Ha haláleset történik a családban, csak a legközelebbi családtagok vegyenek részt az elhunyt temetésén, a távolabbi rokonok, barátok, ismerősök otthonukban emlékezzenek az elhunytra! Amennyiben mégis elmennek a temetésre, tartsanak több, mint egy méter távolságot a többi
gyászolótól! Ezekben a hetekben imáikat otthon mondják el! A misék, istentiszteletek, egyházi liturgiák eseményeit csak a televízión és rádión keresztül kövessék! Az időskorú hívők esetén kiemelten fontos, hogy ne hagyják el otthonukat!
Minden olyan helyen, ahol idegenekkel együtt kell hosszabb-rövidebb ideig tartózkodni, tartsanak 1 méternél nagyobb távolságot a másik embertől! Különösen figyeljenek erre a
boltok pénztárainál történő sorban állásoknál, várakozásoknál, gyógyszertárban, orvosi rendelőben, vagy a rendelő előtt történő várakozásnál, buszmegállóban, munkahelyeken is!
A szükséges bevásárlásokat előre tervezett bevásárló listával, célirányosan végezzék, a lehető legkevesebb időt töltve a boltokban! Mindenféle gazdasági kár, pénzügyi veszteség a járvány lezajlását követően pótolható. A járvány során áldozattá váló családtagjainkat, szeretteinket soha, senki nem tudja pótolni majd!

A szabályok folyamatos betartásával tudunk azért tenni, hogy megóvjuk magunkat és szeretteinket a járványtól! Vigyázzunk egymásra!

dr. Varga Ágnes Julianna
Szigetcsép, 2020.03.15.

Előző cikkKoronavírus Közlemény 2020.03.16
Következő cikkKoronavírus rendkívüli hírek 2020.03.15