Szigetcsépről

Szigetcsép nevezetességei

  • Szerb ortodox templom

1768-ban épült copf stílusban. A tornyot csak 1828-ban emelték. Értékes dísze az 1907-ben felújított ikonosztáz. A templombelső Mária-trónusa 18. századi, melyet vászonra festett kép díszít.( A fotó a felújított templom 2005. novemberi külső képe)

  • Római katolikus templom

1758-ban szentelték fel a Szent Teréz-templomot, melyet Mária Terézia építtetett és 1755-ben készült el. Barokk főoltára..

TOVÁBB

Szigetcsép fekvése

A település a Csepel-sziget középső részén a Ráckevei-Duna és a Duna között terül el, Budapesttől 30 kilométerre. A Település megközelíthető a Ráckevei HÉV-vel, gépkocsival az 5101-es számú úton, illetve menetrend szerinti buszjárattal Csepelről.

A község előtt Budapest felől érkezve jobbra fűzfákkal, nádasokkal kísért holtágat láthatunk, amely élővízi kapcsolatát az RSD-vel csőáteresz biztosítja. Ez a "hókony", amelyet a Duna jeges áradása hagyott maga után. A folyóág itt nyúlik be legjobban..

TOVÁBB

Szigetcsép története

Szigetcsép határa már a rézkorban is lakott volt. A rézkori leletek mellett jelentős a község északi határában feltárt kora vaskori temető.

A község első okleveles említését "Cséptelek" néven 1283-tól ismerjük. Korábban "Chepteluk" volt a falu neve. 1283. október 19-én IV. László Moys mester özvegyének adta a birtokot. Moys V. István nádora IV. Lászlónak, akinek felesége Árpád-házi hercegnő. 1290-ben Fenenna királyné az oklevelet átírja, és Moys özvegye által így a budavári apácák tulajdonába..

TOVÁBB