Szigetcsép fekvése

A település a Csepel-sziget középső részén a Ráckevei-Duna és a Duna között terül el, Budapesttől 30 kilométerre. A Település megközelíthető a Ráckevei HÉV-vel, gépkocsival az 5101-es számú úton, illetve menetrend szerinti buszjárattal Csepelről.

A község előtt Budapest felől érkezve jobbra fűzfákkal, nádasokkal kísért holtágat láthatunk, amely élővízi kapcsolatát az RSD-vel csőáteresz biztosítja. Ez a "hókony", amelyet a Duna jeges áradása hagyott maga után. A folyóág itt nyúlik be legjobban a szigetre. Ma kitűnő horgászvizeket és szép nyaralóházakat láthatunk itt. A Duna-ágat nád, gyékény és sás kíséri. A nádas helyenként szigeteket alkot, ezek az Európa-híres úszólápok. Szerepük a biológiai víztisztításban jelentős. Megcsodálhatjuk a sárga tavirózsát is, mely a fehér társánál is ritkább. Itt található kiemelendő védett növények, növénytársulások még: a tőzegmohafajok, a hússzínű ujjaskosbor, a mocsári nőszőfű, a tőzegpáfrány-telepek, a tündérrózsa-hínár. Ritka, védett állatokban is bővelkedik a vízpart. Néhány közülük: bütykös hattyú, réti csík, vágócsík, mocsári teknősök, bölömbika, törpegém, récefélék, vöcsök, pettyes vízicsibe, haris, vízicickány, vidra. A falu határában, az erdő szélén gyakran látni őzeket, nyulakat, fácánokat, barna rétihéját is.

A falu határában a szántóföldi művelésre alkalmas területen a folyami kavicsréteget homok fedi. Talaja öntéstalaj szerkezetű. Az évi napsütéses órák száma magas (2000 óra), az évi középhőmérséklete 10-11 °C , az átlagos évi csapadékmennyiség 618 mm. A két folyóág közötti mikroklíma, a magas páratartalom kedvez a kertészetnek, szőlészetnek és gyümölcstermesztésnek. A falu határában egy csirketenyésztő üzem is működik.

A mezőgazdaságon kívül még több embert foglalkoztat a helyi gumiüzem, ablakgyártó üzem és a különböző vendéglők, boltok.

Szigetcsép a magasból.

Előző cikkSzigetcsép története
Következő cikkSzigetcsép nevezetességei