Koronavírus közlemény 2020.10.30


Tisztelt Szigetcsépiek!

A járvány elleni hatékony védekezés mindannyiunk közös felelőssége.

Jelenleg Szigetcsépen 3 fő van járványügyi megfigyelés alá helyezve, valamint 2 fő van járványügyi elkülönítés alatt. A személyek pontos kilétéről információt nem adhatunk!

Kérem Önöket, ha olyan helyzetbe kerülnek, vagy olyan személyről van tudomásuk, aki a COVID-helyzet miatt magáról gondoskodni nem képes, forduljon aaz Önkormányzathoz segítségért, a titkarsag@szigetcsep.hu vagy a 06-24-418-543 elérhetőségek egyikén.

Kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken.


November 2-tól kötelező a maszkviselés a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is, és azt kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni. Aki ezeken a helyszíneken külön felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, azt ki kell vezettetni az adott étteremből, szórakozóhelyről, üzletből. Az ellenőrzéseket a rendőrség is végezheti, és azt a helyet, ahol nem tartják be a szabályokat, be is zárhatja.


Emelkedett a hatósági házi karantént megszegőkre kiszabható bírság összege is.

 

Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.

 

Szeptember 21-től a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva.

500 fő feletti zenés, táncos rendezvény továbbra sem tartható.

 

Továbbra is fontos, hogy figyeljünk egymásra, a gyakori és alapos kézmosásra, és ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor hívja háziorvosát!

Egyéni felelősség - Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről. Rendelési időben: a 06-24-418-537 telefonszámon kérhet segítséget, rendelési időn túl pedig az ügyelet telefonszámán: 06-24-405-405.

A járvány elleni hatékony védekezés mindannyiunk közös felelőssége, vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Tóthné Kriszt Judit

polgármester


Előző cikkLátni és látszani 2020!
Következő cikkFelszentelésre került a Fő utcán az új kereszt